SiteLock

Hoe vitamine C correct gebruiken.

18 juni 2019 Geschreven door Nieuws en info 2907
Vitamine C Vitamine C
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Vitamine C is een belangrijke vitamine voor onze gezondheid. Vrijwel overal in het lichaam is vitamine C nodig. Van het immuunsysteem tot het hart en van de huid tot de energiehuishouding.

Mensen kunnen zelf geen vitamine C aanmaken. Wij moeten er voor zorgen dat wij voldoende vitamine C innemen via onze voeding, in de vorm van groente en fruit, of via een voedingssupplement.

De hoeveelheid vitamine C die u nodig heeft, is mede afhankelijk van uw voedingspatroon en uw levensstijl. Zo zal de behoefte aan vitamine C hoger zijn bij een lage consumptie van fruit en groente, bij zwaar fysiek werk, bij stress en bij rokers. Hetzelfde geldt als u regelmatig blootgesteld wordt aan luchtvervuiling en als u intensief sport. 

Het wordt aangeraden om in deze periodes extra vitamine C te nemen. Als we kijken naar andere zoogdieren dan zien we dat hun behoefte ook stijgt. Zij produceren 2 tot 6 keer meer vitamine C wanneer zij onder stress staan.

Er is een ruime keuze aan vitamine C. U kunt kiezen welke vorm en dosering het beste bij u passen. Misschien geeft u de voorkeur aan een verfrissend kauwtablet of heeft u liever een niet-zure vorm.

 

Vitamine C

 

F.A.Q. over Vitamine C

1. Waarom zou ik een hoge dosering C nemen?

Een teveel plas je toch altijd uit? Een hoge dosering wordt alleen ingenomen wanneer het lichaam een grote behoefte heeft aan vitamine C, dit geldt vooral voor mensen die weinig groente of fruit eten, roken, regelmatig sporten, maar ook voor mensen die veelvuldig blootstaan aan straling (beeldschermen). Indien ons lichaam een verhoogde behoefte aan vitamine C heeft, blijkt dat het in staat is om veel meer vitamine C op te nemen dan normaal, waardoor het risico van uitspoeling automatisch wordt verkleind. 

2. Heeft het zin om vitamine C als ‘timerelease tablet’ (TR) in te nemen?

Nee, dit heeft geen zin. De opname van vitamine C in het bloed vindt immers alleen maar plaats in het bovenste, zure gedeelte van de dunne darm, direct na de maag. Een tablet met time release afgifte blijft niet langer in het lichaam aanwezig, het verlaat net zo snel het lichaam als elk ander tablet. Bij een hogere dosering vitamine C is het beter om een aantal tabletten of capsules verdeeld over de dag in te nemen. 

3. Ik vind de tabletten zo groot, mag ik deze vergruizen?

Ja, u mag de tabletten vergruizen, dat heeft geen effect op de afgifte van vitamine C.

4. Ik las een tijd geleden dat antioxidanten juist niet goed zijn voor de gezondheid.

Vitamine C is toch ook een anti-oxidant? Laat u vooral niet in de war brengen door de negatieve publiciteit die verscheen. Talrijke onderzoeken tonen juist de positieve werking aan van anti-oxidanten voor het behoud van een goede gezondheid. De negatieve berichtgeving ontstond na publicatie van een onderzoek in het blad Nature. Op basis van dit onderzoek hebben diverse media onaanvaardbare conclusies getrokken, die een geheel eigen leven zijn gaan leiden. De berichtgeving suggereerde dat meerdere onderzoeken hadden aangetoond dat de gehele groep anti-oxidanten een negatieve invloed zou kunnen hebben op de gezondheid. In werkelijkheid betrof het slechts één enkel onderzoek. Hierbij onderzocht men de werking van anti-oxidanten (in extreem hoge doseringen), op het afsterven van speciaal gekweekte tumorcellen. De anti-oxidanten die hiervoor gebruikt werden, waren geen antioxidanten zoals deze in de voeding voorkomen. Bovendien betrof het een in-vitro (reageerbuis) onderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek, dat is uitgevoerd met specifieke stoffen en in een reageerbuis, kunnen natuurlijk niet zo maar vertaald worden naar de werking in het menselijk lichaam. En evenmin naar de werking van anti-oxidanten in algemene zin, zoals vitamine C en E, bètacaroteen, selenium etc.

5. Vitamine C is toch altijd ascorbinezuur, of niet?

Er zijn andere vormen van vitamine C beschikbaar, zoals vitamine C gebonden aan mineralen als calciumascorbaat en kaliumascorbaat. De ascorbaten zijn niet-zure vormen van vitamine C. Ook is er Ester-C en Ester-C plus, deze bevatten meer dan alleen vitamine C. De toedieningsvorm bepaalt ook sterk de opneembaarheid in het lichaam en de actieve beschikbaarheid voor het lichaam.

Laat u dus niet misleiden door eender welk preparaat aan te schaffen!

6. Wat is het verschil tussen vitamine C, Ester-C® en Ester-C® plus?

Bij ‘gewone’ vitamine C wordt ascorbinezuur in het lichaam omgezet in actieve vormen – de zogenaamde metabolieten - van vitamine C. Ester-C® bevat naast calciumascorbaat ook omgezette vormen (metabolieten) van vitamine C; bijvoorbeeld threonaat. Onderzoek heeft laten zien dat Ester-C® tweemaal sneller in de bloedbaan en de weefsels aantoonbaar is en tevens tweemaal langer in de weefsels blijft. Dit komt mede doordat één van de metabolieten van Ester-C® zijn weg kan vinden naar plaatsen in het lichaam die normaal gesproken alleen bereikbaar zijn voor in vet-oplosbare stoffen, zoals de hersenen. Ester-C® Plus gaat nog een stapje verder. Aan de gepatenteerde, niet zure vorm van vitamine C zijn de ‘partners’ van vitamine C uit de natuur toegevoegd, de bioflavonoïden. Dit zijn stoffen zoals rutine, hesperidine, quercetine en citrine. De bioflavonoïden bevorderen de opname van vitamine C, beschermen tegen afbraak en maken vitamine C in het lichaam actief.

7. Welke producten kan u aanraden?

Vitamine C met Rozenbottel 100 tabletten:

 • Bevat 500 mg vitamine C per tablet
 • Met bioflavonoïden uit rozenbottel ter versterking van de werking
 • Kan meerdere keren per dag worden ingenomen
 • Ook geschikt voor kinderen
 • De donkere glazen verpakking biedt de meest optimale bescherming tegen invloed van zuurstof, vocht en licht
 • Vrij van gist, gluten, melk of melkbestanddelen, soja, sucrose, conserveringsmiddelen of toegevoegd zout
 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Meer info...

Ester-C® Plus 500 mg:

 • De meest effectieve vorm van vitamine C
 • Bevat 500 mg niet-zure vitamine C per plantaardige capsule
 • Met metabolieten (L-threoninezuur, L-lyoninezuur en L-xyloninezuur)
 • Wordt tweemaal sneller opgenomen dan gewone vitamine C
 • Blijft tweemaal langer aanwezig in de weefsels dan gewone vitamine C
 • Met rutine en bioflavonoïden uit citrus, acerolakers en rozenbottel
 • De donkere glazen verpakking biedt de meest optimale bescherming tegen invloed van zuurstof, vocht en licht
 • Vrij van gist, gluten, melk of melkbestanddelen, soja, sucrose, conserveringsmiddelen of toegevoegd zout
 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Meer info...

Geschiedenis

De ‘ontdekking’ van vitamine C staat op naam van de Engelse scheepsarts Lind. Hij is de man die er in 1747 achter kwam dat zeelui die dagelijks citrus gebruikten, geen scheurbuik kregen. Tot dat moment was scheurbuik de meest beruchte ziekte. Patiënten met scheurbuik werden, voordat zij stierven, geteisterd door hoge koorts, bloedingen, uitvallende tanden en hevige pijnen. Het duurde tot 1928 voordat men ontdekte welke stof verantwoordelijk was voor de bescherming tegen scheurbuik. In dat jaar werd vitamine C, door biochemicus Dr. Albert Szent-Györgyi, voor het eerst geïsoleerd. In de scheikundige naam van vitamine C, ascorbinezuur, is de relatie met de ontdekking van Lind overigens nog wel te traceren; de a staat voor anti (tegen) en scorbine staat voor scorbut (scheurbuik). Functies Zonder vitamine C kan geen enkel lichaam functioneren.
Vitamine C heeft ongeveer 300 verschillende taken. De meest bekende taken van vitamine C zijn:
• de aanmaak en het activeren van witte bloedlichaampjes;
• de antibacteriële en antivirale werking;
• het bevorderen van de opname van mineralen;
• het vormen van bindweefsel;
• het bespoedigen van wondheling en weefselherstel;
• het controleren van cholesterolspiegels;
• het aanmaken van hormonen;
• het ondersteunen van meer dan 300 enzymreacties;
• de bescherming tegen vrije radicalen;
• de werking als anti-oxidant.

Griep en verkoudheid

Vaak is de antivirale functie de eerste associatie die mensen bij vitamine C hebben. Dit is ook direct de functie waarover een hardnekkig misverstand bestaat. Veel mensen wachten met het innemen van extra vitamine C tot het moment dat zij last krijgen van een virus. Om optimaal te profiteren van de antivirale werking moet men echter vóór die tijd al begonnen zijn met inname. De werking van vitamine C richt zich namelijk vooral op de versterking van het immuunsysteem. Voldoende inname van vitamine C verhoogt de aanmaak en activiteit van witte bloedlichaampjes en versterkt de slijmvliezen. Hierdoor krijgen virussen minder kans. Het is overigens niet zo dat extra inname van vitamine C geen nut heeft als u al griep heeft of verkouden bent. Wel is het zo dat de inname van vitamine C, zodra u het (griep)virus heeft, vele malen hoger moet zijn dan de onderhoudsdosering die u neemt om virussen buiten het lichaam te houden.

Anti-oxidant

Vitamine C is een zogeheten anti-oxidant vitamine. Kort gezegd beschermen anti-oxidanten het lichaam tegen schade die ontstaat door - een teveel aan - vrije radicalen. Vrije radicalen zijn reactieve deeltjes die schade aan DNA kunnen veroorzaken. Deze radicalen ontstaan door zowel factoren buiten het lichaam, zoals luchtvervuiling en straling uit zonlicht, als door factoren binnen het lichaam, zoals de verbranding van voeding en het vrijmaken van energie. Het minder goed functioneren van ons lichaam naarmate we ouder worden en aandoeningen zoals reuma, staar en hart- en vaatproblemen, worden toegeschreven aan een teveel aan vrije radicalen in het lichaam. Anti-oxidanten zoals vitamine C, maar ook vitamine A en E, carotenoïden, selenium en zink zijn van belang in de strijd tegen radicalen. Het is algemeen bekend hoe belangrijk vitamine C is bij het bestrijden van vrije radicalen bij rokers; elke sigaret kost het lichaam vitamine C. Er wordt wel gezegd dat dit ongeveer gelijk staat aan de consumptie van 1 sinaasappel. In de Verenigde Staten is de aanbevolen inname van vitamine C voor rokers dan ook 35 mg hoger dan voor niet-rokers, maar te betwijfelen valt of dit voldoende is. Als anti-oxidant vervult vitamine C vele functies in het lichaam. Extra inname wordt bijvoorbeeld ook aangeraden om het risico van grijze staar (cataract) te verminderen. Maar liefst 18% van de mensen tussen 65 en 75 jaar en 46% van de mensen tussen 75 en 85 jaar hebben last van deze oogvertroebeling die uiteindelijk tot blindheid kan leiden. De ooglens heeft een grote hoeveelheid vitamine C nodig om vrije radicalen, die ontstaan onder invloed van UV-stralen uit zonlicht, tegen te gaan.

Stress

Ook stress doet een aanslag op het vitamine C gehalte in het lichaam. Vitamine C helpt, door verlaging van de hoeveelheid cortisol in het bloed, tot afname van de stressreacties in het lichaam. In tijden van stress gebruikt het lichaam daarom meer vitamine C dan in rustige tijden. Als we op basis van lichaamsgewicht de benodigde hoeveelheid vitamine C zouden omrekenen dan zouden mensen in stressvolle tijden ongeveer 3 gram vitamine C per dag nodig hebben. Algemeen bekend is dat alle lichaamsfuncties die in perioden van stress onder druk staan op den duur blijvende schade kunnen ondervinden. De relatie tussen stress en het ontstaan van acute en chronische aandoeningen is dan ook onderwerp van vele onderzoeken. Zo kunnen onder andere een verhoogde bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte, spierpijnen, spijsverteringsproblemen en een schommelende bloedsuikerspiegel, een gevolg zijn van stress. Hart en bloedvaten Uit de Nurses’ Health Study, een grootschalig onderzoek waarbij vrouwen ouder dan 16 jaar gedurende langere tijd gevolgd worden, bleek dat vrouwen die meer dan 359 mg vitamine C per dag binnen kregen, zo’n 27-28% minder kans hadden op het ontwikkelen van hart- en vaatproblemen. Hetzelfde bleek uit een publicatie van onderzoekers die 9 verschillende studies, soortgelijk aan de Nurses’ Health Study, met elkaar vergeleken. Ook toen bleek dat mensen die meer dan 700 mg vitamine C per dag innamen 25% minder kans hadden op het ontwikkelen van hart- en vaataandoeningen dan degenen die geen vitamine C extra innamen. Er zijn vele onderzoeken zoals deze, waaruit blijkt dat vitamine C belangrijk is voor het hart. Eén van de functies van vitamine C is het controleren van de cholesterolspiegels. Daarbij helpt vitamine C om de oxidatie van LDL (het slechte cholesterol) tegen te gaan, het totaal cholesterolgehalte omlaag te brengen en de uitscheiding van cholesterol via lever en gal te bevorderen. Ook het bijdragen aan een verminderde kans op hoge bloeddruk, zoals hierboven beschreven bij stress, is belangrijk voor het hart en de bloedvaten. Belangrijk is wel om er op te wijzen dat vitamine C niet op zichzelf staat, in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vitamine C werkt onder andere samen met vitamine E en met mineralen zoals magnesium. Een combinatie van vitaminen zoals in een multi, aangevuld met extra vitamine C, geniet dan ook de voorkeur.

De huid

Ook voor de huid is vitamine C belangrijk. Vitamine C is namelijk nauw betrokken bij de aanmaak van collageen. Collageen is een hoofdbestanddeel van het bindweefsel. Dit elastische weefsel voorziet niet alleen de huid, maar ook de bloedvaten, beenderen, pezen en kraakbeen van de benodigde stevigheid. Een verminderde collageenaanmaak in de huid kan leiden tot voortijdige veroudering. Een afnemende kwaliteit van het kraakbeen heeft gewrichtsklachten tot gevolg. Het versneld ouder worden van de huid staat natuurlijk ook in directe relatie tot de eerder genoemde anti-oxidantfunctie van vitamine C. Als het lichaam vitamine C voor een bepaalde functie nodig heeft, kan deze stof op een andere plaats zijn werk niet volledig doen. Dit verklaart ook waarom bijvoorbeeld rokers of mensen die intensief sporten vaak eerder last krijgen van degeneratieve aandoeningen, maar ook van rimpelvorming. Hoeveel vitamine C heeft u nodig? Dat iedereen vitamine C nodig heeft is duidelijk. Anders dan de meeste zoogdieren, kunnen we immers zelf geen vitamine C aanmaken. Ook een cavia maakt zelf geen vitamine C aan. Daarom is aan caviavoer vitamine C toegevoegd. Als u uw cavia dit speciale voer niet geeft – en ook geen groente of fruit – dan overlijdt het diertje. Zoals bij alle voedingsstoffen hangt de hoeveelheid vitamine C die u nodig heeft nauw samen met uw voedingspatroon en uw levensstijl. De behoefte aan vitamine C bij mensen die gevarieerd eten, voldoende groente en fruit consumeren, weinig lichamelijke inspanning leveren, in schone lucht leven, weinig stress hebben en niet roken, ligt aanzienlijk lager dan de behoefte van mensen voor wie dit niet geldt. Maar zelfs als u voldoende groente en fruit eet is het de vraag of u voldoende vitamine C binnen krijgt. Vitamine C is heel vluchtig en zeer gevoelig voor verhitting. Een glas vers geperst sinaasappelsap, dat in het licht op een keukentafel staat, verliest in een uur al een derde van zijn vitamine C. En terwijl een rauwe portie rode kool 90 mg vitamine C bevat, zit er in een gekookte portie nog slechts 57 mg. De meningen over wat de optimale dagelijkse dosis vitamine C is, lopen overigens sterk uiteen. De optimale dosis is de hoeveelheid die nodig is om alle lichaamsfuncties te ondersteunen. Het aantal positieve wetenschappelijke publicaties naar de functie van vitamine C groeit nog steeds. Een goed voorbeeld hiervan is een recent grootschalig onderzoek naar de relatie tussen vitamine C en jicht. Deze studie was een onderdeel van een groot bevolkingsonderzoek onder 46.994 mannen. De mannen zijn gedurende 20 jaar (1986 - 2006) gevolgd. Elke vier jaar moest men een vragenlijst invullen waardoor de vitamine C-inname uit voeding en supplementen kon worden berekend. In de periode van 20 jaar werd bij 1.317 personen jicht vastgesteld. Bij een verhoging van de vitamine C inname via de voeding en via supplementen bleek het risico van jicht te verminderen. Mannen die dagelijks tussen de 1 en 1,5 gram vitamine C in tabletvorm hadden geslikt, liepen 34% minder risico op jicht dan degenen die geen vitamine C tabletten hadden gebruikt. Bij een vitamine C inname van boven de 1,5 gram per dag was dit percentage 45%.

Veiligheid

Over de veiligheid van een hogere inname van vitamine C hoeft u zich geen zorgen te maken. Een te grote eenmalige inname van vitamine C veroorzaakt hoogstens een onschuldige vorm van diarree. De hoeveelheid vitamine C, die nodig is om deze tolerantiegrens te bereiken, is voor elk mens anders. Opmerkelijk is dat deze tolerantiegrens sterk verhoogd wordt wanneer er een grotere behoefte aan vitamine C ontstaat, zoals tijdens een griep. Heeft het lichaam een grotere behoefte aan vitamine C, dan blijkt het ook meer op te kunnen nemen. Vroeger dacht men - en dat verhaal doet nog wel eens de ronde - dat een hoge dosering vitamine C de vorming van oxaalzuur zou bevorderen en daardoor de kans op blaas- en nierstenen zou vergroten. Dit is een hardnekkig misverstand. Talloze onderzoeken tonen aan dat er geen enkel verband bestaat tussen de inname van hoge doseringen vitamine C en een groter risico op blaas- en nierstenen. Sterker nog, het hiervoor weergegeven onderzoek naar vitamine C en jicht toont juist het omgekeerde aan.

Samenvatting en advies

Naast een multi-vitaminen/mineralencomplex (multi) is vitamine C bij ons de meest gebruikte vitamine. Niet voor niets. Eigenlijk heeft iedereen baat bij deze vitamine. Vitamine C heeft vele, uiteenlopende functies in ons lichaam. Van anti-oxidatieve functies tot antivirale functies. De inname adviezen voor vitamine C lopen uiteen van de ADH van 80 mg om gebreksziekten te voorkomen tot 18 gram volgens Linus Pauling, vitamine C expert. De meest gebruikte doseringen liggen tussen de 0,5 gram en 2 gram per dag. Bij griep of andere acute situaties, zoals stress, kan de dosering rustig een aantal dagen verhoogd worden.

Aangeraden producten:

Vitamine C met Rozenbottel 100 tabletten:

 • Bevat 500 mg vitamine C per tablet
 • Met bioflavonoïden uit rozenbottel ter versterking van de werking
 • Kan meerdere keren per dag worden ingenomen
 • Ook geschikt voor kinderen
 • De donkere glazen verpakking biedt de meest optimale bescherming tegen invloed van zuurstof, vocht en licht
 • Vrij van gist, gluten, melk of melkbestanddelen, soja, sucrose, conserveringsmiddelen of toegevoegd zout
 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Meer info...

Ester-C® Plus 500 mg:

 • De meest effectieve vorm van vitamine C
 • Bevat 500 mg niet-zure vitamine C per plantaardige capsule
 • Met metabolieten (L-threoninezuur, L-lyoninezuur en L-xyloninezuur)
 • Wordt tweemaal sneller opgenomen dan gewone vitamine C
 • Blijft tweemaal langer aanwezig in de weefsels dan gewone vitamine C
 • Met rutine en bioflavonoïden uit citrus, acerolakers en rozenbottel
 • De donkere glazen verpakking biedt de meest optimale bescherming tegen invloed van zuurstof, vocht en licht
 • Vrij van gist, gluten, melk of melkbestanddelen, soja, sucrose, conserveringsmiddelen of toegevoegd zout
 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Meer info...

Deel onze passie en kennis met anderen...
Yves Strick

Zaakvoerder - Gediplomeerd Herborist

https://www.LagohPrano.be
Log in om reacties te plaatsen

Alle artikelen doorzoeken

Artikelen op datum

« juni 2020 »
ma di wo do vrij za zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Laatste berichten in onze Blog

Kruidengenezers, herboristen en fytotherapeuten; Wie zijn ze en wat doen ze?

Kruidengenezers, herboristen en fytotherapeuten; Wie zijn ze en wat doen ze?

dinsdag 07 augustus 2018 11:09

Herborist is een oud beroep. Een diploma herborist werd uitgegeven...

Geneeskracht uit de natuur.

Geneeskracht uit de natuur.

dinsdag 07 augustus 2018 11:48

Heeft god apotheken geschapen? Of zijn ze in de loop...

Samenwerken met ons als professional of therapeut?

Samenwerken met ons als professional of therapeut?

dinsdag 07 augustus 2018 16:43

Zou u zich kunnen vinden in ons assortiment of een...

Werelddierendag 4 oktober

Werelddierendag 4 oktober

zondag 30 september 2018 10:53

 4 oktober is Werelddierendag! Een dag om onze trouwe metgezellen...

Hoe we onze haren dagelijks beschadigen in plaats van te verzorgen...

Hoe we onze haren dagelijks beschadigen in plaats van te verzorgen...

zondag 21 oktober 2018 11:08

Stoffen die je liever niet in je haarverzorging wenst! Nog...

Hoe vitamine C correct gebruiken.

Hoe vitamine C correct gebruiken.

dinsdag 18 juni 2019 11:50

Vitamine C is een belangrijke vitamine voor onze gezondheid. Vrijwel...

Ben je in de zomer vatbaarder voor een blaasontsteking?

Ben je in de zomer vatbaarder voor een blaasontsteking?

zaterdag 29 juni 2019 14:46

Net als je op vakantie bent, krijg je een blaasontsteking....

Meet Filo: Herbalist Dog

Meet Filo: Herbalist Dog

dinsdag 02 juli 2019 15:22

Helloow, ik ben Filo en Yves Strick is mijn "baasje-herborist"...

Benieuwd naar onze natuurlijke remedies?