SiteLock
previous arrow
next arrow
Slider

Filo stelt voor: Gember

03 juli 2019 Geschreven door Filo stelt voor 1569
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Gisteren zijn we naar de wekelijkse markt in Diest geweest. Baas had weer last van de maag (als hij nu eens op tijd zou eten 's avonds, net als ik, zou het al wat minder problemen geven!) en dus kochten we 2 kilo Gember.

De verkoopster aan het fruit- en groentenkraam keek wel een beetje verbaasd om de hoeveelheid, maar dan hebben we maar uitgelegd wat de bedoeling ervan is en waarmee Gember kan helpen...

 

Gember en traditioneel gebruik

Gember werd in India reeds veel vroeger gekweekt om aan voedsel toe te voegen als smaakstof, ter bevordering van de spijsvertering, ter bescherming van ziekten, als lichaamszuiverend kruid en om voedsel beter te bewaren.

Het werd in de Chinese (als Yang, warme, scherpe plant) en Ayurvedische (als Vishwabhesaj, universeel medicijn) zo belangrijk dat het in bijna de helft van de recepten voorkomt. Ondermeer bij verkoudheden en grippale infecties, maagpijn, darmkrampen, constipatie en diarrhee, slapeloosheid, pijnlijke menstruatie, nierproblemen, zwakke hartwerking, verminderde geslachtsdrift en zwakke ogen. Maar ook bij slechte bloedcirculatie, reumatische klachten en spierpijnen is het een belangrijk middel. Gember wordt ook toegevoegd aan verschillende recepten om de potentieel toxische nevenwerking van andere kruiden te verminderen.

Vandaag is het over de gehele wereld een zeer belangrijk keuken- en geneeskundig kruid geworden.

 

De inhoudsstoffen van Gember

Van de Gemberplant wordt de wortelstok gebruikt. De éénjarige wortelstokken hebben de beste kwaliteit en kunnen zowel geschild als ongeschild worden gebruikt.

Gember bevat 2 tot 4% etherische olie die zorgt voor de typische geur (doch NIET voor de scherpe smaak).

Wetenschappers ontdekten 5 tot 8% fytonutriënten onder de naam gingerolen en shagaolen die verantwoordelijk zijn voor de scherpe smaak ervan.

Verder bevat gember ook nog fenolen, eiwitsplitsende enzymen, koolhydraatsplitsende enzymen, vitamine C, vitamines B en mineralen.

 

Hedendaags gebruik als medicinale plant

 • Maagversterkend door ervoor te zorgen dat de maagsapafscheiding toeneemt en geeft een verwarmend gevoel door de warmtegevoelige receptoren te prikkelen. Ook beschermt het tegen het ontstaan van maagzweren door het maagslijmvlies te beschermen en versterken
 • Braakstillend en absorbeert toxines en zuren, zowel in de maag als in de darm
 • Infectiewerend op de darm
 • Verbetert de spijvertering (vooral van eiwitten), verbetert de eetlust, vermindert darmgasvorming, is krampstillend, verhoogt de speekselafscheiding
 • Zorgt voor een verwijding van de bloedvaten en stimuleert dus de bloedsomloop, vooral in de huid en hersenen
 • Bevordert de hartspierwerking
 • Is ontstekingsremmend op de gewrichten, beschermd het kraakbeen en is pijnstillend
 • Verhoogt het libido en de vruchtbaarheid bij de man
 • Antioxidant
 • Uitwendig: verbetert de lokale bloedsomloop, lokaal ontsmettend en onstekingswerend

 

Gebruik

 • Gember(thee) infuus: bij verkoudheden, gassen en buikpijn; is minder effectief doordat niet alle inhoudsstoffen oplossen in water. 1 à 2 theelepels geraspte verse Gemberwortel overgieten met een kop kokend water en 5 minuten laten trekken. Dit 3 maal per dag.
 • Etherische olieuitwendige massage bij spijverteringsstoornissen, misselijkheid, anorexie, koude ledematen, slechte doorbloeding. 5 à 10 druppels op 25ml draagolie.
 • Gemberpoeder: in bijvoorbeeld capsulles: bij spijsverteringsklachten, eetlustgebrek, gewrichtsproblemen, reisziekte...
 • Op reis gecombineerd met probiotica: Travel Biotic

 

Recept en Tips

  

Gemberinfuus (thee)

Voor 1 liter gemberthee:

Snijd een ongeschild stukje gemberwortel van 5 cm in grove stukken en leg die samen met een liter gezuiverd water in een pan van 2 tot 3 liter. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de thee 15 minuten zachtjes doorkoken. Zeef de thee en bewaar hem in een thermosfles of glazen pot.

Voor 1 kopje gemberthee:

Neem een stuk ongeschilde gemberwortel en rasp 1 volle theelepel.
Roer de gember door een kopje heet water en laat 2 minuten trekken.
Zeef de thee of laat de gember naar de bodem van het kopje zinken.

Tip: Je kan ook een schijfje citroen en honing toevoegen bij keelpijn.

Geconfijte Gember

Schil de gember en snijd in dunne plakjes. Doe plakjes in een pan en giet er net zoveel water op dat ze onder staan. Kook ongeveer 20 minuutjes op een zacht vuurtje. Schep de plakjes uit de pan met een schuimspaan en droog ze daarna in een schone theedoek. Bewaar het kookvocht.

Meng 200g rietsuiker (of gewone kristalsuiker) met 100ml van het kookvocht in een pan. Roer op een matig vuur tot de suiker is opgelost.
Voeg de gekookte gemberplakjes toe, laat even tot kookpunt komen en zet dan van het vuur. Laat 24h trekken in de suikersiroop.

Breng de plakjes met de suikersiroop terug aan de kook na 24h trekken en laat 5 minuutjes AL ROEREND voorzichtig koken tot de siroop begint in te dikken.

Neem de plakjes uit de pan (opgelet: suikersiroop is gloeiend heet!) en laat minstens 1 uur drogen op een bakplaat met bakpapier. Keer eens om om een goede droging te verkrijgen.

Tip: het resterende kookvocht kan je bewaren om toe te voegen aan een glas water.

Deze plakjes kan je meenemen op reis of in de wagen als je makkelijk last hebt van reisziekte.

Deel onze passie en kennis met anderen...
Filo: Herbalist Dog

Helloow, ik ben Filo en Yves Strick is mijn "baasje" (=beste vriend).

Hij is gediplomeerd herborist en samen gaan we elke dag op avontuur om te wandelen, plantjes zoeken, bezoekjes brengen aan klanten,...

Kortom, overal waar mogelijk is, ga ik mee.

Vaak komen we een interessant plantje tegen en dan ga ik op de foto om het jullie voor te stellen.

Volg vanaf nu mijn leuke artikeltjes! 

Log in om reacties te plaatsen

Benieuwd naar onze natuurlijke remedies?